A D-vitaminról általánosságban

D vitaminA D vitamin két biológiailag inaktív “elő-anyagból” állhat elő: a D3, vagy más néven a kolekalciferol, és a D2, vagyis az ergokalciferol is megfelelő, de gyenge forrás.
Az D3-at a bőrünk állítja elő megfelelő mennyiségű UVB sugárzás (290 to 320 nm) hatására, és sokkal inkább bioaktív. Bár a napsütés magában elég lenne ahhoz, hogy a testünk megtermelje a számára szükséges D-vitamin mennyiséget, az életmódunk miatt ez szinte sosem jön létre. Napközben általában fedett helyeken tartózkodunk, majd amikor napfényre jutunk, rögtön napvédő krémekkel akadályozzuk meg a test természetes D-vitamin termelését.

Fontos megemlíteni még egyszer, hogy a D3 vitamin bőrben képződik, ha azt napfény éri. A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (emlékezzünk csak, az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét.
A téli hónapokról pedig nem is kell említést tennünk. Ilyenkor csupán étrendi kiegészítésből származó D-vitamin bevitelre számíthatunk. Milyen érdekes és elgondolkodtató, hogy az influenza és az ízületi gyulladások felerősödése mindig télen tetőzik…

Nézzük részletesebben a 2 fő formáját: a D2 vitamin (ergokalciferol) és a D3 vitamin (kolekalciferol). A D3 jóval aktívabb, mint a D2.
A D3 vitamin jobban emeli a vér 25(OH)D vitamin szintjét, ez a szervezet számára hasznos forma. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik legnagyobb mennyiségben a napsugárzás hatására bőrünkben!

A D2 vitamin elsősorban növényi táplálékokból és élesztőből juthat a szervezetünkbe.

Néhány rossz minőségű táplálék kiegészítő tartalmazza az olcsóbb D2-t (ergocalciferolt). Azonban az emberi szervezetben a D2 nem aktív, így először át kell alakítani D3–má mielőtt bármi egészségre gyakorolt hatása lenne. Ezért nagyon pazarló eljárás D2-őt adni, amikor a kész D3 is rendelkezésre áll.
A D3 vitaminhoz két formában is hozzájuthatunk. A bőrünket érő ultraibolya-B sugárzás hatására bőségesen termelődik, és egyes állati eredetű termékek, mint például a halolaj is tartalmazza kisebb mennyiségben.

D2 vagy D3 vitaminA jobb minőségű étrendkiegészítők is ezt a formát tartalmazzák, valamint ezzel dúsítanak egyes élelmiszereket, mint például a tejet, ami egyébként tartalmaz egy keveset természetesen is ebből a vitaminból.
A D3 vitamin a szervezetünkben a koleszterin vitaminná átalakulásával keletkezik az UV fény hatására (lásd ábra).

A felnőttkorra krónikussá váló D-vitamin hiány számos betegség okozója. Ide soroljuk a csontritkulást, az izomsorvadást, gyakori rákfajtákat (petefészek-, mell-, prosztata-, bél- vagy bőrrák), autoimmun betegségeket, valamint pár fertőző és a keringési rendszert érintő kórt. Számos eredmény igazolta, hogy a D-vitamin ellátottság arányban van néhány rákos daganat és az I-es típusú cukorbetegség előfordulási valószínűségével is.

Share Button