Globális hiány

d vitamin globális hiányEgyre több nemzetközi tanulmány mutatja ki, hogy a gyermekek és felnőttek több mint 93%-a D-vitamin hiányos az egész világon.
Ezt olyannyira kell komolyan venni, hogy még az afro-amerikaiak, kelet-afrikaiak, latin-amerikaiak, az amerikai őslakosok, de még a szaud-arábiai emberek finoman fogalmazva is nagy többsége is D-vitamin hiányos. Ezzel kapcsolatban érdemes a világhírű Mayo Klinika kutatásait olvasgatni.

Hogy miért? Azért, mert nem töltünk elég időt a napon, illetve ha töltünk is, azt mindenféle fényvédő faktoros krém használata mellett tesszük. Márpedig így nem jutunk D3-vitaminhoz.

Nézzünk néhány konkrét számot:

  • 32%-a az orvostanhallgatóknak és orvosoknak D-vitamin hiányban szenved.
  • 40%-a az átlag populációnak D-vitamin hiányban szenved.
  • 42%-a a színes bőrűeknek D-vitamin hiányban szenved.
  • 48%-a a 9-11 éves lányoknak D-vitamin hiányban szenved.
  • 60%-a a kórházi betegeknek D-vitamin hiányban szenved.
  • 76%-a a kismamáknak D-vitamin hiányban szenved, aminek következtében ők szülik azon gyerekek 80%-át, akik szintén D-vitamin hiányban szenvednek.
  • 80%-a a házi gondozott betegeknek D-vitamin hiányban szenved.

Ez az eredménye annak a Nap-ellenes propagandának, amit az elmúlt 35 évben kifejtettek a D-vitamin forrásokkal szemben. Egy időben óvták bőrünket a napfénytől és csökkentették le a kereskedelemben kapható D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők méretét a már egyáltalán nem hatásos 400NE/nap értékre.

Mindössze egyetlen óra napozás úgy, hogy a testfelületünk legalább 40%-a fedetlen, nyáron 10,000-15,000NE D3-vitaminhoz juttat bennünket teljesen ingyen.
A napvédő krémek túlzott és sokszor szükségtelen alkalmazása ezt a forrást megszünteti. Az elégtelen és csökkenő halfogyasztás, a D-vitamint szinte már nyomokban sem tartalmazó csökkentett beltartalmú tejfogyasztás és az elégtelen (napi 400NE) ajánlások együtt ezt az állapotot idézték elő.

Hogy a pusztítás teljes legyen, bizonyos körök azt híreszteli, hogy a vitaminoknak semmi hatása nincs az influenza elleni védekezésben. Kíváncsiak vagyunk, hogy csupán a lenti három,- több ezer emberen mért klinikai példa elolvasása után hogyan magyaráznák az eredményt? Valószínűleg azt mondanák, hogy kevés ideig (2-3 év) és kevés emberen (több mint 2500) végzett vizsgálatból nem lehet következtetést levonni. De vajon emlékszünk-e még arra, hogy a kétes hatékonyságú vakcinákat mindössze egy tucat emberen tesztelték egy hónapig, majd teljes lendülettel ráerőltették a kismamákra.
Amennyiben fel tudjuk emelni a vérünk D-vitamin szintjét 40-60ng/mL fölé és meg is tudjuk tartani, akkor megszabadulhatunk a krónikus fájdalmaktól, tovább fogunk élni, csökken az esélyünk a rákra, kevesebbszer fogunk megfázni, és a szezonális és mindenféle új influenza is ritkábban ér minket el.

Share Button