A D-vitamin duplájára növelheti a béldaganatok túlélési esélyét

A vér magasabb átlagos D-vitamin szintje megduplázhatja a vastagbél és végbél rákos betegek túlélési esélyét, mondja egy közelmúltban a Harvardon végzett tanulmány publikációja.

Hazánkban a kolorektális rák (vastag- és végbélrák) a második leggyakoribb rosszindulatú daganat, és az ilyen eredetű halálozások második leggyakoribb oka. Előfordulásának gyakorisága 40 éves kor táján kezd növekedni, 60-75 éves kor között tetőzik. A vastagbélrák nőknél, míg a végbélrák férfiaknál gyakoribb. A daganat növekedése során megtámadja a bélfalat, illetve a közeli nyirokcsomókat is. Mivel a vastagbélből és a végbél nagy részéből a vér a májba kerül, a kolorektális rák a közeli nyirokcsomók után a májra is átterjed, áttétet képez.

Azoknak az embereknek, akiknek a vérében az átlagos 25-hydroxy-D-vitamin (25-(OH)D) – a D-vitamin nem aktív, tárolható formája – magas volt, a rákkal összefüggésbe hozható halálozási aránya mindössze fele volt azokénak, akiknek a vérében alacsonyabb volt a mérhető D-vitamin szint, írta a British Journal of Cancer című lap. A kutatók szerint “tovább kell vizsgálni a jelenség mögött meghúzódó tényleges folyamatot, de az eredmények magukért beszélnek.”

A D-vitamin rákellenes hatásának kutatása a negyvenes évekig nyúlik vissza, amikor Frank Apperly bizonyítottnak látta, hogy a “napsugárzásnak rákellenes hatása van”.

2007-ben az American Journal of Preventive Medicine című lap írt egy cikket, ami szerint a magasabb 25(OH)D szint a vérben csökkenti a gyomorrák rizikóját. A cikkben Edward Gorham a California Egyetemről azt írta: “… a metaanalízis során azt találtuk, hogy a vérben mért 34ng/ml szintig felemelt 25-hydroxy D-vitamin mintegy felére csökkentette a gyomorrák kialakulásának esélyét.

A mostani tanulmány 1017 korábban vastag- és végbélrákkal diagnosztizált beteg sorsát analizálta és jutott a fenti eredményre. Érdekes végig gondolni, hogy a D-vitamin csupán azért nem jut elegendő mennyiségben a szervezetünkben, mert nem tartózkodunk elég időt a napon és emellett az étrendi kiegészítés is meg van nehezítve azáltal, hogy a szükséges napi mennyiségnek csupán tizedét tartalmazzák a legjobb multivitaminok is.

Eközben évente 363.000 új esetet diagnosztizálnak csupán Európában és ennek háromszorosát világszerte. Közülük évente 492.000-en halnak meg közvetlenül a rák miatt…

Share Button