Amit eddig is tudtunk a D-vitamin hiányról

D-vitamin-hiány esetén a vér kálcium- és foszfát-szintje csökken, mert ezeknek az ásványi anyagoknak a felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin. A vérben levő kálcium mennyiségét növelő mellékpajzsmirigy-hormon szintje megemelkedik, ahogy a szervezet ellensúlyozni próbálja a D-vitamin hiányát. Mivel nem áll rendelkezésre elég kálcium és foszfát a csontok épségének fenntartásához, D-vitamin-hiány esetén a rendellenes csontszerkezet alakulhat ki, melyet gyermekekben angolkórnak (rachitisznek), felnőttekben csontlágyulásnak (oszteomalacia) neveznek.

A D-vitamin-hiány a D-vitamint nem tartalmazó étrend vagy a napsütés hiányának következménye lehet. A D-vitamin-hiányban szenvedő várandós nőben csontlágyulás alakulhat ki, újszülöttjében pedig nagy az esély az angolkórra. Mivel az anyatej nem tartalmaz jelentős mennyiségű D-vitamint, ha a szoptatott csecsemő nem jut elég napfényhez, angolkór alakulhat ki benne, ezért általában a vitamin pótlása szükséges.

Idős emberek napfény hatására kevesebb D-vitamint termelnek, ezért fokozott a hiánybetegség kialakulásának kockázata. Az idős emberek jellemzően kevesebb időt töltenek a szabadban, és étrendjük is kevesebb D-vitamint tartalmazhat (mivel kevesebb D-vitamint tartalmazó ételt fogyasztanak).

A vese- vagy májbetegségben szenvedők a D-vitamint képtelenek használható formába alakítani (D2->D3), ezért náluk nagy a csontlágyulás kialakulásának esélye.

A felszívódási rendellenességekben szenvedők és bizonyos görcsgátlókat szedők esetében nagyobb a hiánybetegség kialakulásának kockázata. Néhány ritka, öröklődő angolkórforma azért alakul ki, mert a test képtelen feldolgozni (metabolizálni) a D-vitamint.

Panaszok, tünetek, kórisme és kezelés
Az alacsony kálciumszint által okozott izomgörcsök lehetnek a csecsemőben kialakult angolkór első jelei. (A görcsök azonban bármely korban jelentkezhetnek.) Idősebb csecsemők lassabban kezdenek felülni és mászni, a koponyán található lyukak (kutacsok) lassabban záródnak be. Az 1-4 éves gyermekekben abnormális lehet a csontnövekedés, elgörbülhet a gerinc, karikalábak vagy X-lábak fejlődhetnek ki. Ezek a gyermekek lassan kezdenek járni. Idősebb gyermekekben és serdülőkben a járás fájdalmassá válik. A medencecsontok lelapulhatnak, ami serdülő lányoknál a szülőcsatorna összeszűkülését okozza. Felnőttekben a csontok, különösen a gerinc, a medence és a lábak meggyengülnek. Az érintett területek érintésre fájnak, csonttörések is előfordulhatnak.
Az angolkór vagy a csontlágyulás a tünetek, a röntgenkép és a vér alacsony D-vitamin-szintje alapján diagnosztizálható.

A kezelés napi D-vitamin pótlással történik. Nyugaton ez már transzdermálisan történik, azaz nem tablettában, hanem krém formájában, bőrön át.

Ennek sok előnye van:

  • könnyen kivitelezhető, egyszerű
  • az így bevitt hatóanyag szinte 100%-a hasznosul
  • természetes úton is a bőrön keresztül kapjuk a D vitamint, a napfényből
  • kikerüljük az emésztőrendszert
Share Button