Biztonság

A D-vitamin pótlás biztonságos. Nagyon sok ember keveri a D-vitamint az A-vitaminnal. Szükségünk van mindkét vitaminra, hogy megőrizzük egészségünket, a D-vitamin az A-vitaminnal szemben azonban akkor sem toxikus, amikor nagyobb dózist veszünk be.

Ha pedig számokban kellene kifejezni azt, hogy hol kezdődik a D-vitamin túladagolása: valahol napi 100.000 Nemzetközi Egységnél, amit ráadásul megszakítás nélkül, éveken át alkalmaznánk. Ez finoman fogalmazva is fizikai képtelenség!

Ha a D-vitamin napi 10.000 vagy akár 20.000 NE mennyiségben toxikus lenne, akkor a déli népek mind “nagyon betegek” lennének és főleg lettek volna 100 éve, hiszen évente legalább 6-8 hónapon át magukhoz veszik ezt a napi mennyiséget a napsütés hatására.

A megfelelő mennyiségű D-vitaminnak (napi kb. 5.000 NE) komoly szerepe van egészségünk megóvásában, de amennyiben ezt nem vesszük magunkhoz (Nap vagy természetes D-vtamin tartalmú krém formájában) vagy csupán ennek töredékét (pl. napi 400 NE), kialakulhat a D-vitamin hiányos állapot annak minden lehetséges tünetével.

Share Button