D-vitamin lehet a rák gyógyszere?

D vitamin rák 1Évek óta próbáljuk rávenni az embereket, hogy gondolkodjanak már el azon, hogy statisztikai adatok böngészése alapján látszólag nem a napozás, hanem éppen annak hiánya okozza a rákos megbetegedéseket. Sajnos kevés sikerrel, mert a napvédő krémek eladásában érdekelt kozmetikai ipar elérte, hogy mára minden TV vagy rádió bemondó tudja, hogy a gyermekünket napvédelem nélkül elküldeni a sarki boltba felér annak kivégzésével. De mi a tényeken és nem feltevéseken alapuló valóság? Erre kereste a választ Dr. Cedric Garland és kutató csoportja a Kaliforniai Egyetem Moores Rákkutató Központjában.
Azt találták, hogy a szervezet D-vitamin ellátottsága fordítottan arányos a rák kialakulásának lehetőségével. Azaz éppenséggel azoknál alakul ki bőr-, mell- és prosztatarák, akiknek a vére alacsony D-vitamin értéket mutat.

Garland és munkatársai által felállított modell szerint a D-vitaminnak a sejtek közti kommunikációban betöltött szerepe csorbul annak krónikus hiányától. A sejtek közti kommunikáció megszakadása vezet eddig fel nem tárt módon a gyors és káros sejtburjánzás beindulásához, amit daganat néven ismerünk. Ez a folyamat jól modellezhető volt minden korai stádiumban lévő rák esetén.
A modelljük a DINOMIT nevet kapta a rák kialakulásának fázisait jelentő szavak angol kezdőbetűiből. Minden betű egy-egy fázist jelent. A “D” az elszakadást vagy szétválást jelenti (disjunction), amikor a sejtek közti kommunikáció megszakad az ehhez szükséges D-vitamin hiányában. Ez után következnek a rák kialakulásának már ismert lépései:

 • “I”: kezdeti stádium (initiation), amikor a genetikai mutáció megjelenik,
 • “N” utal a természetes (natural) szelekcióra, amikor a leggyorsabban osztódó sejt kiválasztódik,
 • “O” a növekedési szakaszt jelenti (overgrowth),
 • “M” az áttétek képződését (metastasis),
 • “I” a visszafejlődést (involution), míg a “T” az átmeneti (transition) időszakot jelenti, ami mindkettő a betegség nyugalmi fázisaira utal.

A kutatás 2700 feletti létszámú csoporton végzett mérései szerint a D-vitamin az összes fázisban jó irányba mozdítja el a betegség állapotát. Dr. Garland szerint minimum napi 2.000 NE D-vitamin étrendkiegészítőként való elfogyasztása képes csupán ellensúlyozni a társadalomban ma fennálló D-vitamin hiányt. Ennek elfogyasztása révén viszonylag gyorsan helyreáll a sejtek közti kommunikáció, ami a fenti modell első fázisának elmaradását jelentheti.

Mellesleg nyáron (június-július-augusztus) a D-vitamin ingyen van. A bőrünket ért ultraibolya sugárzás hatására alakul ki. A D-vitamin előállításáért felelős sugarak nem tudnak keresztül jutni az üvegen. Tehát autóban, ablak mögött, felhős időben, irodában, metrókocsiban, stb… hatástalanok.
A sötét bőrű emberek esetében 10-30-szor több idő kell ugyanannyi D-vitamin előállásához. Egy nyolcas fényvédő faktorú (SPF=8) védelem a D-vitamint előállítani képes fény 95%-át szűri meg. A D-vitamin a májban és a vesében alakul át, emiatt a máj és a vese betegségei ronthatják a napozás hatásfokát.

 • 32%-a az orvostanhallgatóknak és orvosoknak D-vitamin hiányban szenved.
 • 40%-a az átlag populációnak D-vitamin hiányban szenved.
 • 42%-a a színes bőrűeknek D-vitamin hiányban szenved.
 • 48%-a a 9-11 éves lányoknak D-vitamin hiányban szenved.
 • 60%-a a kórházi betegeknek D-vitamin hiányban szenved.
 • 76%-a a kismamáknak D-vitamin hiányban szenved, aminek következtében ők szülik azon gyerekek 80%-át, akik szintén D-vitamin hiányban szenvednek.
 • 80%-a a házi gondozott betegeknek D-vitamin hiányban szenved.

A fenti adatok a legfrissebb Egyesült Államokbeli felmérés eredményéből származnak, de sajnos hazánkban sem jobb a helyzet. Mindez egy olyan hormon esetében alakult így, amit a szervezet képes előállítani megfelelő mennyiségben és minőségben. Látványos eredménye ez annak az aktív és hamis propaganda hadjáratnak, amit hosszú évek óta kifejtenek a napozás ‘ártalmai’ és a kozmetikai ipar fényvédő faktorai mellett.
Mondhatná bárki, hogy na és? Mit számít egy kis vitaminhiány, ha meg akarunk menekülni a bőrráktól? Tudjuk mi egyáltalán, hogy hányan betegedtek meg az elmúlt évben bőrrákban? 1,4 ember minden tízezerből. Mindeközben a teljes napmentesség miatt az alábbi betegségek terjednek széles körben:

 • Csontritkulás, ami a D-vitamin hiányában csökkenő kalcium beépüléssel függhet össze.
 • Prosztata rák, tüdőrák, petefészek-rák, depresszió, vastagbélrák, skizofrénia. A skizofrénia kezelésére még a pszichiáterek is alkalmaznak D-vitamin készítményeket!
 • Angolkór, ami az akut D-vitamin hiányának leglátványosabb jele.
 • A D-vitamin hiánya csökkenti a hasnyálmirigy inzulin termelését, ami a kettestípusú diabétesz oka.
 • A D-vitamin hiány és az elhízottság párba járnak, az elhízott embereknek nagyobb a D-vitamin igényük.
 • A világon mindenütt D-vitamint alkalmaznak a pikkelysömör kezelésére.
 • Azok a finn csecsemők, akik napi 2000 Nemzetközi Egység D-vitamint kaptak, 80%-al kisebb eséllyel lettek egyes típusú cukorbetegek húsz éves korukra, mint ezt nem kapott társaik.

A D-vitamin hiányt gyakran félrediagnosztizálják fibromyalgiának, ami egy fájdalom szindróma, amelyet főleg izomfájdalom, bizonyos pontok fokozott nyomásérzékenysége jellemez.

Amennyiben megnyomja erősen a szegycsontját, és az fáj vagy kellemetlen érzés, akkor Önnek krónikus D-vitamin hiánya van.D vitamin rák

Share Button