Meddőség, PCOS

D vitamin PCOSSzerepet játszhat a kóros D-vitamin hiány a női terméketlenségben? Tényleg van szerepe az egészséges D-vitamin szintnek az ovuláció megtörténtében?

A meddőségi kutatások a fejük tetején állnak, mióta felmerült egy új faktor ezen a területen.

Egyre több kutatási eredmény azt igazolja, hogy a kóros D-vitamin hiány kapcsolatban áll az anovulációval (az ovuláció -vagyis a peteérés- hiányával) és így a meddőséggel.
Egy több, mint meglepő tanulmány a Yale Egyetem meddőségi intézetében azt mutatta ki, hogy a meddő nők 93%-ának van nyilvánvaló, félreérthetetlenül komoly D-vitamin hiánya.
Ezek közül a hölgyek közül is a legnagyobb mértékű hiánya a PCOS (policisztás ovárium szindróma) nevű állapotban szenvedő nőknek volt. A második csoport, akik majdnem ilyen mértékű D-vitamin hiányt mutattak, a nem ovuláló nők voltak.

Ezen tanulmány vezető kutatója, Prof. Dr. Pal Lubna azt nyilatkozta, hogy “A tanulmányban résztvevő nem ovuláló illetve PCOS-től szenvedő nők közül egyetlen egynek sem volt normál vagy elfogadható D-vitamin szintje,- a legmagasabb vérben mért szint is csupán 10-15 ng/ml 25OHD (D3 vitamin) szint volt, ami már egy klinikai D-vitamin hiányt jelez”.

A tanulmány eredményeit az Amerikai Reprodukciós Orvostudományi Társaság találkozóján jelentették be San Franciscoban.

“Az adott súlyos D-vitamin hiány világjárvány szintű előfordulása azt sürgeti, hogy alternatív megoldásként pótoljuk a hiányzó D-vitamint és ezzel elősegítsük az ovuláció megtörténtét. Ezzel a természetes megközelítéssel elkerülhetjük vagy legalábbis minimalizálhatjuk a a petefészkek túlstimulációját, és az ikerterhességek előfordulását.”

A fentebb említett súlyos D-vitamin hiány pótlása érdekében a PCOS-től szenvedő betegeknél heti 50 000–100 000 Nemzetközi Egység D3-vitamin pótlás jön szóba, napi 1000–1500 mg kalciumpótlással együtt.

Share Button