Napi ajánlott dózis

Egy fél évszázados tévedést korrigált 2010. november 30-án az Amerikai Tudományos Akadémia Gyógyszertudományi Intézete (IOM).

A D-vitamin napi javasolt beviteli értékét (RDA%) háromszorosára emelte fel. A hivatalos álláspont mostmár úgy szól, hogy az eddigi 200NE (Nemzetközi Egység) helyett a napi 600NE fogyasztását javasolják minden egészséges amerikai és kanadai embernek, 1-70 éves kor között.

Ez a mennyiségű D-vitamin még a minimumnál is kevesebb, ennél többre volna szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy elkerülje a katasztrofális egészségügyi problémákat.
71 éves kor felett 800NE, egy éves kor alatti újszülötteknek pedig 400NE napi e-vitamin fogyasztása javasolt. Ezek az értékek lényegesen magasabbak, mint az eddig ajánlott és gyakran engedélyezett értékek. Felnőttek esetében a háromszorosa, de gyerekek esetén is a duplája.

Azért érdekes az a fajta megközelítés, hogy amíg 70 évesen 600 NE a napi megengedett adagom, ahogy eljön a születésnapom, másnaptól mehet a 800 NE? Vajon a Nap is így válogat, felméri a korunkat és annak megfelelően biztosít D3 vitamint számunkra?

Miközben ezek az intézetek azon vannak, hogy minél formásabb rendszerekbe csomagolják az étrendkiegészítők alkalmazásának a szabályait, elfeledkeznek arról, hogy az emberi szervezet nem így működik…
Bár a tanulmányok többsége még ennél is jóval magasabb értékeket javasolna, már ez is eredmény. A legtöbb ember az iparosodott országokban nem jut elegendő mennyiségű D-vitaminhoz. Bár a legrosszabb értékeket idősebb embereknél mérték, de a gyermekek sincsenek sokkal jobb állapotban. Az IOM egyébként meghatározta azt a szintet is, ami egyénenként kielégítőnek mondható. Ez a vérben mért 20ng/ml vagy az feletti szintet jelenti.

Megint felvetődik a mihez képest kérdése? Hogyan határozzuk meg a minimumot és a maximumot?

Kísértetiesen hasonlít ez a folyamat a C vitamin elleni hadjárathoz. Manapság már az emberek többsége egyénileg szerzi be a C-vitamint és olyan dózisban, amilyenben kedve tartja. Pontosan tudjuk, hogy a javasolt mennyiség akár több százszorosa is nemcsak biztonságos, de rendkívül hatékony is. Nem is oylan régen még őrültnek tartották azokat, akik magukhoz mertek venni több C vitamint, mint amennyit az orvos előírt… míg ma a régi dózisok több száz szorosával gyógyítják például a rákot is.

Természetesen az intézet kifejezte aggodalmát a túlzott D-vitamin bevitellel szemben is és meghatározta az új tolerálható felső értéket (UL) is. Ezt 9 éves kor felett napi 4000NE beviteli értékben határozták most meg, vagy a vérszérumban mért 48ng/ml d-vitamin szintben.

Miközben persze értékeljük az ajánlott dózis fokozatos emelését és hisszük, hogy egy nap Európa-szerte is gyógyítani képes mennyiségeket is fognak engedélyezni, lássuk be, ez még mindig nevetségesen kevés ahhoz képest, ha csak egy szicíliai gyermekre gondolunk. Egy szicíliai gyermek, mondjuk egy szicíliai halász fia valószínűleg naponta több órát tölt a napon, faktoros krémek használata nélkül, az év legalább 8 hónapjában.

Ha ennek utánaszámolunk egy kicsit, azt látjuk, hogy ez a gyermek jóval az intézet által meghatározott érték felett kapja a D3 vitamint (akár napi 40.000 NE), mégis egészséges, valószínűleg majd ki csattan az egészségtől.

Dr. Abbas Qutab előadása szerint (2007. Szeptember, Houston) az általános ajánlott bevitelnek D3-vitamin kiegészítőkből minimum 10.000 NE–nek kell lenni naponta.
A félelem a D3 vitamin túladagolásától tehát teljesen alaptalan, éveken keresztüli nap, mint napi több mint 100.000 NE D3 vitamin volna képes túladagolást okozni. Ez a bevitel fizikai képtelenség.

Fontos napjainkban a D-vitamin pótlás, de nagyon nem mindegy, hogy mennyit pótlunk. Az előirányzott napi 400 NE bizony a kevésnél is kevesebb, ha átlátjuk azt, hogy 1 órányi napozással teljes testfelületen, faktoros krémek nélkül 10.000 NE D3 vitaminhoz juthatunk.

Lássuk be, hogy ez a fajta napozás a bőrráktól való félelmünkben szinte teljesen eltűnt az életünkből. Napi egyetlen óra faktoros krém nélkül, de az minden nap, amikor csak az időjárás engedi.
Ahogy fényvédő krémeket kenünk magunkra, a D3 vitamin bevitelünket tökéletesen meggátoljuk! Ezt sokan nem is tudják, így azt sem tudják, hogy hiába fekszenek a napon bekrémezve, nem jutnak D vitaminhoz.

Persze, senkit nem arra buzdítunk, hogy most már reggeltől estig a napon feküdjön és megégjen a bőre, szó sincs róla! Napi egyetlen óra, a délutáni órákban, minél nagyobb testfelületen, ennyi az egész…

Share Button