D-vitamin túladagolás?! Hogyan?

Akut felnőttkori D-vitamin túladagolással még nem találkozott senki. A felnőttkori napi 5.000 Nemzetközi Egység D-vitamin pótlás átlagosnak tekinthető az USA-ban és Norvégiában, amikor pedig autoimmun betegségben vagy klinikai D-vitamin hiánytól szenvedő felnőttről van szó, a napi 10.000 NE is megengedett

Gyermekorvosokkal beszélgetve említettek olyan esetet, amikor a fiatal anyuka tévedésből túladagolta a csecsemőnek felírt üvegben forgalomba került d-vitamin tartalmú olajat. Napi egy kávéskanál helyett egy egész üveggel itatott meg a gyerekkel heteken át minden nap. Ez egy igen extrém eset volt, egy millióból talán egy ilyen eset fordul elő az egész világon.

Mindazonáltal ismertek a D-vitamin túlzott bevitelének következményei, emiatt az Intézet az ajánlott napi beviteli érték megnövelése mellett meghatározta azokat az értékeket is, amiket nem célszerű túllépni az étrendi D-vitamin bevitele során.

Ezek az értékek 1.000NE 6 hónapos korig, 1.500NE 6-12 hónapos kor között, 2.500NE 1-3 éves kor között, és 3.000NE 6 éves korig. 6 éves kor felett 4.000NE az a mennyiség, amit nem célszerű tartósan túllépni. Fiatal felnőtteknél, tinédzsereknél már adható a felnőtt napi adag.

Share Button